Bij het aanvragen van huurtoeslag wordt er gevraagd naar je toeslagpartner. Als het bij de belastingdienst gaat over toeslagen wordt er niet gesproken over partners, maar over toeslagpartners. Dit kan een echtgenoot zijn of iemand met wie jij een geregistreerd partnerschap hebt. Maar ook een medebewoner of iemand waarmee je een relatie hebt. De belastingdienst heeft hier bepalende voorwaarden voor opgesteld. Door het invullen van de rekenhulp kom je er snel achter of jij een toeslagpartner hebt of niet. Bij het aanvragen van huurtoeslag gelden andere regels dan bij het aanvragen van bijvoorbeeld zorgtoeslag.
Toeslagpartner bij Huurtoeslag
Bij het berekenen van huurtoeslag wordt er alleen rekening gehouden met een toeslagpartner als deze op hetzelfde adres woont. In sommige gevallen kan bijvoorbeeld jouw echtgenoot een eigen huis hebben en hier zijn ingeschreven. In deze situatie wordt je echtgenoot niet gezien als toeslagpartner als het gaat om huurtoeslag. Let wel op dat jullie voor andere toeslagen wel elkaars toeslagpartners kunnen zijn. Laat je altijd goed informeren of laat je toeslagen berekenen door een professional om boetes te voorkomen.
Onderhuurder
Als er iemand is die een stukje van jouw huis, bijvoorbeeld een kamer of verdieping huurt, wordt er gesproken van een onderhuurder. Via een huurcontract zijn jullie samen een overeenkomst aangegaan en hebben jullie de voorwaarden met elkaar doorgenomen. In zo’n situatie is de (onder)huurder geen medebewoner of toeslagpartner, maar gewoon onderhuurder. Bij het berekenen van huurtoeslag hoef je dus geen rekening te houden met de onderhuurder. Let er wel op dat een familielid of toeslagpartner nooit een onderhuurder kan zijn. Meer informatie hierover vind je op de website van de belastingdienst.
Geen toeslagpartner meer
Vanaf het moment dat je trouwt, partnerschap registreert, een samenlevingscontract tekent of samen een kind krijgt ben je elkaars toeslagpartner. Zodra je situatie wijzigt, bijvoorbeeld na een scheiding, moet je dit zo snel mogelijk doorgeven aan de belastingdienst. Door het doorgeven van de wijzigingen in jouw situatie voorkom je onnodige boetes. Meer informatie over dit soort situaties vind je hier.
Onduidelijke situatie
Ook bij huurtoeslag berekenen gelden soms uitzonderingssituaties, zeker in combinatie met een toeslagpartner. Mocht jouw situatie niet helemaal duidelijk zijn of ben je er niet helemaal zeker van? Zorg er dan voor dat je goed geïnformeerd wordt voor het aanvragen van huurtoeslag. Dit kun je doen bij de belastingdienst zelf of bij een professional die jou helpt bij het berekenen van huurtoeslag.