Geld lenen met een huurwoning in bezit

door | 20 mei 2019

Ben je in het bezit van een huur huis en wil je krediet opnemen? In dit geval heb je de keuze tussen het doorlopende lening of een persoonlijk krediet. Hierover betaal je een vaste rente of een variabele rente. Hieronder vertellen wij je meer over de mogelijkheden.

Dit zijn de mogelijkheden wanneer je geld wilt lenen en een woning huurt

Wanneer je in een huurwoning verblijft, kun je verschillende soorten krediet afsluiten. Je kunt kiezen voor een persoonlijke lening met een vast rentepercentage of doorlopende lening met een variabele rente. Bij variabele rente is er geen sprake van een vast percentage en wordt het rentetarief vastgelegd op basis van verschillende persoonlijke factoren. Een vaste rente blijft voor iedereen hetzelfde. Voor een WOZ-krediet of Woningvoordeel krediet heb je een koopwoning nodig, dit is dus niet mogelijk met een huurwoning. Om een lening met een zo laag mogelijke rente en de meest gunstige looptijd af te sluiten, is een lening vergelijken een goede eerste stap.

Een huurwoning en een lening afsluiten? Dit moet je weten!

Wanneer je in het bezit bent van een huurwoning, moet je bij het berekenen van de leencapaciteit rekening houden met de netto huursom die maandelijks wordt vastgelegd zonder toevoegingen, de kale huur. Pas daarna kun je een lening afsluiten tegen het gewenste bedrag.

De kale netto huursom bedraagt de totale huursom minus de energiekosten en eventuele huurtoeslag. Wanneer je een huur huis woont en maandelijks huurtoeslag ontvangt mag je dit bedrag van de totale huur aftrekken. Een krediet verstrekker zal altijd rekening houden met een minimale huursom van € 350,- per maand. Betaal je minder dan € 350,- huur, ook na de aftrek van je toeslag, wordt er tijdens het bepalen van je leencapaciteit wel uitgegaan van het minimum.

Het verschil tussen huur en inwonend

Je betaald de huur die op jouw naam staat op het huur contract. In dit geval ben je juridisch en praktisch gezien de huurder. Als er iemand bij jou in huis komt waarmee je niet officieel samenwoont, is deze inwonend. Als je thuis woont bij ouders, in een caravan, woonboot of een kamer huurt, ziet de bank jou als een inwonende. Als inwonende kun je in dit geval geen lening aanvragen via de meeste kredietverstrekkers.

Hoeveel eigen vermogen mag je hebben voor huurtoeslag?

Voor het ontvangen van huurtoeslag mag je in 2019 maximaal 30.360 euro aan eigen vermogen bezitten. Ben je samen met een partner, dat bedraagt het maximale vermogen 60.720 euro. Heb je meer eigen vermogen in bezit, dan ontvang je géén huurtoeslag meer over de desbetreffende woning.